Visste du dette om OL?

by Dorthea

Kim Yoon-Mi fra Sør-Korea ble den yngste olympiske mester i en alder av 13år og 83 dager da hun var medlem av det sørkoreanske kortbaneløp stafettlaget som vant kvinnenes 3000m stafett i OL på Lillehammer i 1994. Den amerikanske bobsledderen Jay O’Brien er det eldste som har vunnet gull i OL, og vant i 1936 tomanns bob i en alder av 48 år og 357 dager.

Tonga prøvde å delta for første gang i Vancouver i 2010, og meldte på en utøver i aking, men han krasjet i den siste kvalifiseringen, og ble dermed ikke kvalifisert.

Det var ikke før 1900 at kvinner fikk lov til å delta i OL.

Den olympiske ild dukket først opp i OL i 1928. Ideen om å bruke en flamme kom fra oldtidens olympiske leker i Hellas hvor de skulle tenne flammen i begynnelsen av kampene, og holde den “i live” til slutten av kampene.

Det olympiske mottoet er “Citius, Altius, Fortius.” Disse tre latinske ord betyr «raskere, høyere, sterkere.”

Vancouver-OL-medaljene er blant de tyngste i historien til lekene. Medaljene er av forskjellige vekter, men de tyngste kom inn på like over 20,3 gram.

Det var flere idrettsutøvere enn tilskuere under OL i 1900.

De fem ringene på det olympiske flagg symboliserer de fem store kontinenter. Fargene på av ringene ble valgt fordi minst en av fargene kan bli funnet på alle flagg i alle landene.

Sveits, i 1928, ble det eneste vertslandet som mislykkes i å vinne en medalje under vinter-OL. Canada (1988), Jugoslavia (1984) og Frankrike (1924) er de eneste vertslandene som ikke vant gull under vinterlekene.

OL i Paris i 1900 er fortsatt den eneste OL der ingen medaljer ble utdelt. I stedet ble vinnerne gitt verdifulle kunstverk.


Q: Visste noe av dette fra før?

Advertisements