Bokanmeldelse #6: Alle vil til himmelen

by Dorthea

Sjette boken jeg har lest og skal anmelde for Cappelen Damms bokbloggturné er Alle vil til himmelen av Els Beerten. Boken er utgitt i to forskjellige utgaver – en for ungdom og en for voksne. Her kan du lese gårsdagens anmeldelse fra Nadiyaa, og morgendagens anmeldelse fra Bjørn.

KJØP her SJANGER ung UTGIVELSESÅR 2010 ORG. SPRÅK nederdlansk ISBN 9788202320430 SIDER 541

Året er 1943. Det er krig. Ved Østfronten føres det knallharde kamper mot russerne. Tyskerne lider alvorlige nederlag og trenger flere tapre unge menn ved sin side. Jef drømmer om å bli helt, helst sammen med bestevennen Ward. Søsteren Renée har ingen slike drømmer. Hun har nok med Ward, hans himmelske saksofonspill og fløyelsblikk. For guttene er dette deres sjanse til å bli helter. For folk og fedreland. For en bedre verden. Ward kan ikke vente med å komme seg av gårde. Men ikke alle er av samme oppfatning. En gripende fortelling om krig i kjærlighetens tid og om de vanskelige valgene en krig kan stille menneskene overfor.

———————————————————————

Alle vil til himmelen er en veldig spennende bok om hvordan ting kan ha utartet seg i en liten familie i Flandern under andre verdenskrig. Vi følger tre søsken (Remi, Renée og Jef) og deres venn Ward gjennom tiden før og etter krigen. Vi tar del i deres grusomme opplevelser, og lykkeligste øyeblikk langs reisen.

Det er en fengslende og god roman om kjærlighet under krigen. Kjærlighet til Gud. Kjærlighet til venner og familien. Kjærlighet for musikk. Kjærlighet for sitt land. Boken handler i mange tilfeller også om mot og sannhet – om hvordan de unge guttene trosset alt for å bli helter under krigen og om hvordan de ble lurt trill rundt.

Boken hopper litt frem og tilbake i kronologiske hendelser, men det setter ikke et negativt preg på boken – snarere positivt jeg vil påstå. Det aller beste med med boken er at du få se alle de forskjellige hendelsene fra ett eller flere standpunkt. Dersom det var en konflikt mellom to parter kom begge til ordet med sine tanker og synspunkter. Noe som fikk meg til å føle en voldsom tilstedeværelse underveis i boken.

Jeg tør ikke skrive så mye om handlingen i boken – ut av reddhet for å ødelegge en fantastisk leseopplevelse for noen der ute. Men jeg kan si så mye som at dette er en bok jeg kunne lest om og om igjen – ut av ren og kjær lyst. Alle vil til himmelen er en fantastisk bok – alt i alt. Les den!

Alle vil til himmelen – men ingen vil dø.

Advertisements