THE AMERICAN DREAM – DEL #2

by Dorthea

Er det noe jeg gladelig gjør så er det å svare på spørsmål og ting rundt Hawaii og skolen jeg stolt bærer fargene til. Fra tid til annen tikker det inn spørsmål på mail, comments og Facebook. Så for å samle det hele under et tak så tenkte jeg skulle skrive en liten mini-serie om hvordan gå frem for å søke universitet i USA.

I mini-serien vil jeg dele akkurat hva JEG gjorde og ellers gode tips/triks jeg har plukket opp langs søkeprosessen. Dette er ikke en fasit, men mine erfaringer og tanker. Det vil forekomme variasjoner i forhold til de forskjellige universitene og organisasjonene. Når det er sagt, håper jeg dette kan være til nytte for en eller annen vandreløs sjel som jakter på den Amerikanske drømmen.

#1: HVOR KAN DU SØKE STIPEND?

Dersom du søker deg inn på Freshman-året i USA får du nok ikke all verdens av støtte fra Lånekassa, men litt får du alltids i tillegg til studielånet. Dersom du søker deg inn på Sophmore-året får du adskillig mer å rutte med. For uten Lånekassa finnes det flere organisasjoner som deler ut støtte til studenter som vil studere i USA. Noram er en av dem. Noram støtter 20 forskjellige universiteter og kan dessuten hjelpe deg med søkeprossesen. Hvor mye du får tildelt kommer ann på hvor du vil studere. Du kan få 11 – 56 % av skolepengene redusert – noe som kommer greit med. Tro meg.

Skolene har også forskjellige stipend som de deler ut, så ta kontakt med skolen du vil søke på eller romenster rundt på nettsidene deres etter stipender du kan søke på. Fullbright er en annen organisasjon som tilbyr støtte til Norske studenter over Atlanteren. Du kan få stipend opp mot 60,000– 150,000 norske kroner, men andre ord så kan du rive i en fest uten å blakke deg helt. På legatsiden kan du sikkert finne både et eller to legat som kan passe deg og ditt studie.

Uansett om du tar hele utdannelsen i USA eller bare tar ett år så kan det være greit med litt ekstra penger på reisen. Dersom man kan slippe unna med mindre studielån enn hva som er utgangspunktet så er det absolutt ikke dumt!

#2: SØKE STIPEND HOS NORAM

Da jeg søkte rundt på nettet for stipendater endte jeg opp med Noram. Hele tiden fra begynnelse til nå har de vært en stor hjelp i søknadsprosessen. Når man søker stipend hos Noram kan man også søke skoleplass i en og samme søknad. Easy peasy. En ting som er var veldig greit å søke via Noram var at ettersom Noram og HPU hadde en ordning med at dersom man hadde engelsk karakter 4 eller over slapp man å ta TOEFL-testen. I forbindelse med søknaden er det et par ting som må fikses og ordnes.

  • Vitnemål på norsk og engelsk. Som regel kan din videregående skole oversette vitnemålet for deg.
  • Anbefalingsbrev fra 2 lærere. Skader absolutt ikke å spørre 3 lærere, bedre med en for mye enn en for lite. Spør lærere som du vet vil skrive masse positivt om deg.
  • Foreløpig uttalelse om retten til støtte” forespørselse sendes til Lånekassa. Dette skjemaet trengs å sendes med søknaden. Du kan søke foreløpig uttalelse med en gang, men husk dette er ikke “den ekte søknaden” du sender om støtte.
  • Søknad inkl. Personal statement – bruk god tid på denne og be gjerne andre lese den før du sender inn.
  • Betale søknadavgift
  • Fylle ut skjema om betaling for skoleplass.

Det er en smule utmattende å fylle ut alle søknadene og skjemaene som må til for å søke, men når man først er ferdig er det utrolig deilig. Og absolutt verdt det. Lover.

Untill next time, mahalo ♥

Advertisements